Texaský masaker z Wisconsinu

Keď sa mi do rúk dostal film Texaský masaker motorovou pílou, krvavá rezačka s posadnutým maniakom v hlavnej úlohe natočená v roku 2004, dozvedel som sa, že bola inšpirovaná skutočnými udalosťami. A tak ma zaujímalo, čo je na tom pravdy a kde spočíva inšpirácia. Bolo mi jasné, že 80% filmu je práca scenáristu s bujnou fantáziou, aby zväčšil u divákov pocit strachu a úzkosti. Po zhliadnutí filmu sa zakladali terapeutické skupiny hlavne s fóbiami na zahradkárske náradie, smrad oleja a zvuk motorovej píly.

Vrhol som sa na webové stránky nápravných centier a psychiatrických liečební s hľadaním podozrivej osoby s menom Thomas Hewitt. Neúspešne. Po dlhom klikaní a klikaní som sa preklikal až k menu Ed Gein. Jednoduchý človek, wisconsinský farmár, narodený v roku 1906. On bol tou inšpiráciou!

Ako malý bol veľmi poslušný, tichý a nenápadný, jeho matka však bola fanatičkou do Biblie, a preto aj do malého Eda tlačila všetky tie veci, čo sú tam. Zdôrazňovala, že ženy sú zlé, démonické a že si má od nich držať odstup. Otec bol alkoholik, ktorý nevychádzal s rodinou, ale matka odmietala rozvod, lebo bol proti jej presvedčeniu. Otec skoro zomrel a Edov starší brat neskôr zahynul pri požiari na ich malej farme. Ed, zdeprimovaný udalosťami a šikanovaný v škole, sa staral o matku. Bol fascinovaný kriminálnymi príbehmi a anatómiou ľudského tela. Po smrti matky, dokonale zavrel jej izbu a zaklincoval dvere. Podivné…

Život išiel ďalej až na jeden zvláštny deň v roku 1957, keď polícia začala vyšetrovať zmiznutie predavačky Bernice Wordenovej. Ed bol hlavný podozrivý. Po domovej prehliadke, čo čert nechcel, našli jej telo v Edovej letnej kuchynke. Čo s ňou chcel robiť? Telo bolo zavesené v kuchynke a bezhlavé. To však bol len začiatok… Polícia objavila v obývačke niekoľko hláv, ľudskú kožu, z ktorej vyrábal tienidlá na lampy a poťahy na kreslá, lebky ako misky na polievku, srdce pripravené na vyprážanie, náhrdelník z pier… A ďalej to už zachádzalo do extrému, Ed používal ženské genitálie na rôzne domové a módne doplnky, napr. opasok z bradaviek a pod.

V meste zmizla ešte jedna žena, k tomu sa však Ed nepriznal (vina mu bola neskôr dokázaná). Tvrdil, že nerobil nič zlé, okrem jednej vraždy ostatné telá vraj našiel a vykopal na miestnom cintoríne. To je podivínsky podivné a hnusné. Tu už bolo všetko jasné. Ed bol označený za kanibala a nekrofila, poslali ho do zariadenia pre mentálne narušených, kde strávil zvyšok svojich dní. Zomrel prirodzenou smrťou. Bol pochovaný na rovnakom cintoríne, kde predtým vykopával mŕtvoly a ani jeho hrob sa nakoniec nevyhol vyčíňaniu vandalov. Nečudo…

Edov príbeh obehol celú Ameriku a poskytol inšpiráciu aj Hitchcockovmu Psycho, či Hannnibalovi-kannibalovi v Mlčaní jahniat, alebo v našich miestach neznámemu filmu Vo svetle mesiaca (In The Light of The Moon), neskôr jednoducho premenovanému na Ed Gein. Z príbehu čerpal aj film Deviant a aj niektoré hudobné skupinky. Film Texaský masaker je teda len do veľmi malej, mikro-nano-piko veľkosti ovplyvnený skutočnými udalosťami. Veď sa to všetko ani neodohralo v Texase, ale vo Wisconsine!


15. februára 2005
Martin Kudláč